Érdekel a programozás? Próbáld ki a micro:bit-et! Az sem baj, ha teljesen kezdő vagy! Hozz egy laptopot és a barátaidat!

Dátum: 2017. október 14. (szombat) 13.00-14.30
Helyszín: Goldmark Károly Művelődési Központ (Keszthely, Kossuth Lajos u. 28.)
A részvétel INGYENES, de REGISZTRÁCIÓHOZ kötött.
Maximális létszám: 25 fő.
Életkor: 7-14 éves korig
 
 
A Kódolás Hete alkalmából a keszthelyi Gémprogram és az ADD meg a lehetőséget Alapítvány meghívta az Élményműhely munkatársait, hogy ízelítőt adjanak a programozás alapjairól.
A rendezvények a Meet and Code kezdeményezés támogatásával valósulnak meg!

Mi az a micro:bit?

Egymillió brit gyerek kapott zsebben elférő, mobillal is programozható lapkát, ezzel serkentik a kódolás iránti
érdeklődést. A micro:bit egy jó megoldás lehet arra, hogy Magyarországon is beinduljon a programozás tanítása.
A micro:bit egy szenzorokkal felszerelt egyszerű, 4 x 5 centiméteres szerkezet. Van rajta két programozható gomb, egy 5 x 5-ös LED-kijelző, 5 ki- és/vagy bemenet, a lapkához USB-kábellel vagy vezeték nélküli Bluetooth-kapcsolaton keresztül tudunk csatlakozni, akár mobillal vagy laptoppal.
Programozása egy, a Scratchhez hasonló, blokkalapú programmal történik, akár böngészőn keresztül egy arra dedikált honlapon, illetve mobilon a Samsung által kifejlesztett appal. A különböző parancsokat drag-and-drop módszerrel, azaz a blokkok megfogásával és bedobálásával tudjuk sorba rendezni. A szoftver azt is rögtön szimulálja, hogy hogyan fog kinézni a művelet, mielőtt ténylegesen az eszközre küldenénk. Ha kész a feladatsor, amit végre akarunk hajtani a micro:bittel, elég menteni, és rámásolni a tárhelyére.
Éppen egyszerűségében rejlik a tudása: rengeteg mindenre lehet használni. Lehet például távvezérlő: egyik gombbal a kamera appot indítjuk el a telefonon, ha a másikat megnyomjuk, lő egy fotót, egyszerre a kettő pedig bezárja a programot. Házilag barkácsolt védelmi rendszer is lehet. Elég az okostelefont és a micro:bitet a bejárati ajtóra irányítani, ha mozgást érzékel, a mobil azonnal készít egy fotót – így egy régi, de megtartott készülék is hasznosítható. A felvételt ráadásul rögtön a felhőbe is mentheti wifin keresztül, így bárhol vagyunk, mi magunk is megnézhetjük, mi történt. Később akár okosotthonos eszközök irányításánál, egyszerű feladatok elvégzésénél alkalmazhatjuk a lapkát. Más szenzorokkal, eszközökkel, szettekkel, robotokkal is lehet párosítani, a Raspberry Pi mellett az Arduino, Galileo, Kano, és littleBits remek kiegészítője lehet.