Keszthelyi kincskereső – első felvonás

A játék tervezése, programozása és az előkészületek

A GémProgram tanulócsoport és még néhány gyerek részt vett a Kincskereső program előkészületeiben. Már maga a felkészülés rengeteg tervezést, programozást igényelt. Íme lépésenként, mennyi mindennel foglalatoskodtak diákjaink:

  • Az első feladatunk az ismerkedés a  CodyRoby játékkal volt. A játék során a versenyzőknek ezzel a kis robottal kell programozási feladványokat megoldaniuk. Hogy segíthesssünk a csapatoknak, nekünk is meg kell tanulni hogyan működik. Ehhez kártyákat nyomtattunk, táblát, és persze megtanultuk melyik parancs mit jelent pontosan. Segédanyagot is készítettünk a résztvevőknek, hogy tudják az angol parancsok rövidítéseit kódolni, illetve pontosan értelemezzék az utasításokat!
  • A Treasure Hunt Bot és a Telegram programmal is megismerkedtünk. Teszteltük fiktív pályákon és megnéztük mire kell figyelnünk és mire lesz szükségünk a játék beprogramozásához?
  • A helyszínek kiválasztása sem volt egyszerű. A kezdő és célállomás közötti nyolc helyszínt random generálja a program a csapatoknak, így nem lehettek túl messze egymástól. A sétáló utcát választottuk helyszínnek, mert ott rengeteg érdekességet találhatunk.

  

  • A sétálóutcán néhány üzletben letárgyaltuk, hogy kitehetjük a kódokat. Ezúton is szeretnénk megköszönni minden közreműködőnek, hogy megengedték, hogy kitegyük a kódokat!
  • A következő kihívás: olyan fotók készítése a helyszíneken, amik se nem túl egyszerűen megtalálhatóak, se nem túl bonyolultak. A képeket ezután megszerkesztettük, kivágtuk a megfelelő részleteket. Természetesen a “sulink fotósa”, Zsófi készítette a képeket a helyszíneken.

  

  • Treasure Hunt Bot programozása: minden helyszínehz ki kellett választani a képet, a térképen a helyszínt. Utána letesztelni az első verziót. Igazából harmadszorra sikerült minden hibát kiküszöbölve bevinni a játék adatait.
  • Következett a QR kódok nyomtatása, laminálása és elhelyezése. Nem is volt olyan egyszerű feladat.

  

  • Bónusz: A szervezők pólókat is kaptak, hogy segíthessenek a helyszínen a játékosoknak

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.